Connect

Vasile Dragomir

Tricolor

miercuri, 26 ianuarie 2011

Tunisia: mandat de arestare emis

Poliţia tunisiană a tras cu gaze lacrimogene asupra sutelor de protestatari din capitala
Ministrul naţiunii şi justiţie internaţional a spus că arestarea Preşedintele demis Zine al-Abidine Ben Ali şi a familia lui este necesară .
Lazhar Karoui Chebbi a declarat că guvernul interimar a cerut statelor membre de a lucra prin intermediul Interpol să reţină pe domnul Ben Ali, care a fugit spre Arabia Saudită la 14 ianuarie.
Dl Chebbi a declarat că domnul Ben Ali a fost acuzat de obţinerea ilegală de proprietate şi a activelor şi transfer de fonduri în străinătate.
Ministrul a mai spus că protestele anti-guvernamentale au continuat.
Poliţia a tras cu gaze lacrimogene în sutele de demonstranţi după ce au încercat să ridice baricade în jurul biroului primului ministru in capitala, Tunis.
Mulţimea nemulţumită a răspuns aruncând cu pietre în poliţie.
Ei cereau ca membri ai guvernului interimar care a servit sub conducerea domnului Ben Ali - inclusiv prim-ministru Mohamed Ghannouchi şi miniştrii de finanţe şi de externe – să fie daţi jos .
End Citat Jeffrey Feltman SUA Asistentul Secretarului de Stat
"Avem o singură cerere: pentru ca guvernul să cadă .Ca acestea toate să meargă dat jos tot guvernul El a citat agentia de stiri AFP.
Hamid El Gribi, un alt protestatar, a declarat: "Am să curăţ vechiul guvern de resturi ."
Primul-ministru a spus că va ieşi cu o declaraţie "în cel mai scurt timp posibil" şi a promis să organizeze alegeri anticipate în cel mult şase luni.
"Această femeie"Anterior, domnul Chebbi , un avocat care nu a fost de partea puterii şi a administraţiei în ultimul timp , a spus că a emis un mandat de arestare pentru domnul Ben Ali şi soţia lui Leila Trabelsi , şi alţi membri ai familiei lor extinse, pentru "achiziţionarea ilegală" a activelor şi "transferuri ilicite" de fonduri în străinătate.
"Cerem Interpolului pentru ai găsi pe toţi cei care au fugit, inclusiv preşedintele şi această femeie, pentru a fi judecaţi în Tunisia", a spus el.Tunisians s-au înfuriat prin puterea şi bogăţia familiei lui Leila Trabelsi
Ministrul a mai spuscă şapte membri ai familiei au fost în prezent în custodia tunisiană , şi, de asemenea, că şase membri ai gărzii prezidenţiale au fost trimişi în judecată pentru "conspiraţie împotriva siguranţei statului şi incitarea persoanelor prin împotrivire cu arme",
după plecarea lui Mr Ben Ali.
Înainte ca Ben Ali să fi fost răsturnat de la putere , mulţi protestatari şi-au exprimat furia lor împotriva puteri, a bogăţie şi influenţei familiei soţiei sale. " La Trabelsis care a jefuit buget," a fost un slogan popular, în timp ce relaţiile preşedintelui au fost denumite simplu "Mafia".
BBC Magdi Abdelhadi, în Tunis, spune că este puţin probabil că Arabia Saudită le va preda mandatul, dar se va limita la capacitatea lor de a călători în alte ţări, în special în Occident.
La începutul acestei săptămâni, autorităţile canadiene au refuzat intrarea la unele din rudele domnului Ben Ali. În Franţa, procurorii au deschis o anchetă preliminară în exploataţiile fostului preşedinte.
Dl Chebbi, de asemenea, a arătat că 11029 de prizonieri - aproximativ o treime din cei deţinuţi în închisorile tunisiane - au scăpat în timpul tulburărilor din ultimele 12 de zile.

Niciun comentariu: