Connect

Vasile Dragomir

Tricolor

vineri, 3 aprilie 2015

Ce este Hoţia ?


   Dex stipulează clar ce anume este considerat hoţie : HOȚÍE, hoții, s. f. Faptul de a fura, de a trăi din furturi; faptă săvârșită de hoț, furt, furtișag. Fraudă.
   Auzi de foarte multe ori , mai ales in ultimii 25 de ani , acesta este un hoţ ,sau bogatul asta s-a îmbogăţit din hoţie .Chiar azi cineva spunea despre Gheorghe Becali , este un hoţ şi acum din ce a furat vrea să dea săracilor ca să se mântuiască . Una peste alta se pare că lucrurile cam aşa stau şi că într-adevăr însuşirea fără drept a unor foloase se numeşte clar şi fără echivoc hoţie . Dar există situaţii când  hoţia este mascată de legi , de hotărâri , de tot felul de chichiţe avocăţeşti sau  birocratice care maschează  foarte bine frauda ,hoţia .

Nu suntem departe de cazurile de corupţie , de cazurile de achiziţii la supra preţ a unor instituţii a multor produse sau servicii , ( Cazul frunza a lui Udrea , cazul CFR si multe altele ) In asemenea cazuri legiuitorul ar trebui să facă lumină ,dar cum şi ei sunt oameni nu maşini  avem ceea ce se vede la TV. Salariul umflat al unui  magistrat este de fapt tot o hoţie mascată in lege sau ori care salariu şi prime acordate directorilor de instituţii deconcentrate nu este altceva decât o hoţie legiferată .Pentru aceste hoţii poporul nu spune nici o dată mai nimic sau mai deloc .Ce ar fi de spus sau de făcut în faţa legi ? Sigur într-un stat civilizat ar fi multe de făcut ,  dar noi suntem departe de a ne numi stat civilizat , coerent şi corect ,aşa că  mai avem de aşteptat . Important cred că este altceva decât acel beneficiu  încasat lună de lună de către mulţi funcţionari care nu au nimic în comun cu valoarea reală a retribuţiei în afară de răspunsul la comenzi precum un robot .Atunci se naşte întrebarea nu este mai economic ca în funcţiile cheie de conducere să aducem roboţi ? Cu siguranţă vor costa mult mai puţin decât un om robot şi nici nu ar da rateuri la  şedinţele din Parlament şi Senat . Domnilor preşedinţi de ţară şi domnilor miniştri ce ziceţi de propunerea mea ?