Connect

Vasile Dragomir

Tricolor

luni, 4 ianuarie 2016

Televizorul porneste singur mai ales noaptea .
   Iată   ca  a venit vremea  sa vorbesc si despre acest subiect mult controversat  a porniri televizorului singur noaptea . Evenimentul s-a produs de fapt ziua  , dar din considerentele uitări am pus incidentul pe seama acestei  metehne tot mai  răspândite printre cei trecuți de 60 de ani  si nu numai . Asa ca într-o noapte la 4.42 de minute a pornit televizorul  singur si nu numai ca a pornit dar sarea de la un program la altul ca apucat de fantome ce se joaca la telecomanda . Asa am gândit in prima faza .Apoi când am scos bateriile si am văzut ca  televizorul  face tot ce vrea el am gândit ca cineva din apropiere ( eu locuiesc la casa )  se joaca la o telecomanda si vrea sa ma sperie . Asa ca am încercat sa-l opresc de la butonul de oprire ,eu am un televizor Hundai , si mare mi-a fost mirarea  sa constat ca el repornea  înapoi ca si când o mana nevăzută apasă pe buton . Pentru ca era noapte si somnul era mai important am tras televizorul din priza si am avut liniște pana dimineața .Dimineața am introdus in priza televizorul si ce sa vezi a început sa facă  ce vroia el , sarea de la un program la altul , il opream el repornea singur si tot asa .
    Am apăsat pe butoane la rand , aleatorul si într-un sfârșit televizorul  meu a început sa asculte de comenzile pe care i le dădeam eu fie din butoane , fie din telecomanda . Primul gând a fost ca telecomanda s-a defectat sau este murdara , asa ca am curățat-o frumos si in ziua  aceia totul a decurs normal fără incidente . Noaptea a doua însă exact la 4.42 de minute televizorul meu a pornit iar si a făcut ce știa el sa facă comandat de o mana invizibila  de fantoma gândeam eu . L-am tras din priza si am dormit liniștit pana diminuata când am refăcut șirul butonarilor pe televizor pana acesta  a răspuns comenzilor mele . Am uitat sa spun ca televizorul meu si in general toate televizoarele dacă  pornești butonul de stanbay  el rămâne in asteptare pana primește un alt impuls  de pornire .Dar de data aceasta toate butoanele se blocau si el pornea fără alta comanda .
   Am cautat  pe internet , am mai întrebat in stânga in dreapta si am ajuns la concluzia ca vinovat de acest  deranj este nimeni altul , doar riceiverul de la RDS-RCS ( sau modemul cum ii mai spun unii ) care  o data ce se ia curentul trebuie resetat din nou altfel  el trimite impulsuri către televizor care sunt recepționate ca si comenzi  si asa intra fantoma in televizor . Pentru siguranță doua nopți nu l-am mai lăsat in priza apoi  am riscat sa-l las si totul a fost normal .  Nu toate televizoarele recunosc acele semnale , de obicei cele pe led din generațiile mai vechi . Dacă ai pățit-o si tu nu intra in panica fa ce am spus mai sus , iar daca nici asa nu merge seara la culcare scoate-l din priza si dormi liniștit . 
Resetarea se face foarte usor cu ajutorul unui ac de gămălie sau un ac simplu  il introduci in orificiul mic ce se afla de obicei lângă butonul de pornit /oprit si apesi in interior .Ca sa iti dai seama dacă se executa resetarea lasa televizorul pornit . Vei observa ca ecranul nu mai are imagine si după câteva secunde revine la normal .Nu uita sa faci acest lucru ori de cate ori scoți din priza riceiverul sau se ia accidental curentul . Nu toate riceiverele rds -rcs fac acest deranj , eu am unul ZTE  chinezesc  si asa cum am mai spus nu toate televizoarele percep ca  si comanda semnalele lui .