Connect

Vasile Dragomir

Tricolor

duminică, 26 ianuarie 2014

Ştergerea definitivă a datelor de pe o partiţie sau un hard

  Dacă ai ajuns în situaţia de a vinde un calculator sigur vei dori ca datele pe care le-ai avut pe acesta unele confidenţiale şi de mare intimitate să nu ajungă pe mâna altcuiva . Cauţi desigur o soluţie să ştergi definitiv hardul irecuperabil ştiind că sunt o grămadă de softuri gratuite cu care se pot recupera date şterse fie şi accidental . Multe site laudă de exemplu  programul Eraser  ce se descarcă gratuit de la adresa : http://eraser.heidi.ie/download.php 
 Mulţi spun că este cel mai bun că are o ştergere , mai bine zis o rescriere în 25 de paşi şi că  în urma folosiri acestuia nu mai se pot recupera nimic . Eu aş spune că este total greşit şi o spun în urma unor teste făcute pe calculator .După ce am pierdut ore bune la ştergerea unei partiţii de 67 MB cam 20 de ore am încercat să văd  dacă se mai poate recupera ceva cu un soft tot gratuit Recuva : http://www.piriform.com/recuva  şi am avut marea surpriză să constat că au fost recuperate în totalitate toate datele de pe partiţia respectivă ( fişiere word , poze ,filme etc ) Concluzia este că acest Eraser nu a făcut nimic şi am mai şi pierdut atâtea ore . Aşa că aveţi mare grijă când  vă hotărâţi să scăpati de un calculator pe mâna cui ajunge şi dacă există şanse mari ca acea persoană să fie interesată să descopere ce aveaţi înainte pe calculator . Nu am făcut această postare pentru a face reclamă proastă unui soft dar nici să îl laud pe celălalt , am postat în dorinţa de a vă atenţiona asupra lucrurilor reale ce se pot întâmpla .Ideal este ca atunci când vrei să scapi de un calculator să distrugi efectiv hardul cu cel mai ieftin soft posibil ” UN CIOCAN ” şi eventual să îi cumperi calculatorului un hard nou pe care să îl instalezi aşa sigur vei şti că datele tale sunt în siguranţă maximă  sau să vinzi calculatorul fără hard urmând ca persoana să îi cumpere el un hard nou . Având în vedere  că la un calculator cea mai scumpă piesă este hardul te gândeşti de două ori dacă merită sau nu .
Exista totuși softuri  care distrug se spune iremediabil datele de pe un hard 
cu ar fi  dban-2.2.8_i586 ” Darik's Boot and Nuke ” ( Avertisment: Acest software distruge iremediabil 
de date )  
Şi acesta ca şi celălat rescrie de fapt hardul cu zerouri 00000 astfel ca la o încercare de căutare în profunzime să nu mai poată fi găsite fişiere , Eu personal nu l-am încercat dar căutând pe site străine am înţeles că şi acesta are  mai multe psibilităţi . Dacă vei opta pentru variant rescrieri în mai mulţi paşi timpul de aşteptare va fi mai mare şi de aceea este de preferat  ca să faci acest lucru în timpul nopţi sau să îl programezi  dimineaţa şi în ziua respectivă să faci altceva deoarece va dura foarte mult funcţie de capacitatea hardului , cu cât hardul  are o capacitate mai mare cu atât va dura mai  mult . Dacă optezi pentru variant Quick (rapidă )atunci F3  atunci timpul de aşteptare va fi mult mai mic deoarece se va efectua o singură rescriere cu zerouri 000000 .


Acest software este furnizat fără nici o garanție: fără măcar implicite garanții de vandabilitate sau potrivire pentru un anumit scop.
În nici un caz  autorii de software și contribuabilii nu pot să fie răspunzători pentru orice daune care rezultă din utilizarea acestui software. Acest software este Provident "ca atare"



·         Apăsați tasta F2 pentru a afla despre DBAN
·         Apăsați tasta F3 pentru o listă de comenzi rapide
·         Apăsați tasta F4 pentru a citi cu atentie RAID
·         Apăsați tasta ENTER pentru a începe DBAN în modul interactiv.
·          Introduceți autonuke la acest promt pentru a începe DBAN este modul automat

Se descarca de aici :   http://sourceforge.net/projects/dban/
Pentru a rula  in meniul aplicaţiei , vom folosi tastele fizice de navigare ale tastaturii (săgeţile). Cu ajutorul acestora poziţionam săgeata de selecţie pe una dintre partiţiile Hard Disk-ului şi apăsam tasta “Spaţiu” pentru a selecta. La selectare, înaintea numelui partiţiei va fi adăugat cuvântul “wipe” (curata). 
si sa aşteptam  —NU opriţi calculatorul în tot acest timp— până la finalizarea procesului :