Connect

Vasile Dragomir

Tricolor

duminică, 23 decembrie 2012

-TUTORIAL -Ştergerea sigură şi irecuperabilă a datelor de pe P.C. sau hard extern



Tot mai mulţi caută rezolvare la problema ştergeri fişierelor word , a pozelor , a filmelor de pe P.C. Laptop , stick-uri sau harduri externale .
  Puţini şti că odată şterse unele fişiere şi aruncate la coşul de gunoi (Recicle Bin) , mai apoi golit acesta de fapt datele rămân pe hard şi dacă cineva doreşte să le recupereze o va putea face foarte uşor cu ajutorul unor software specializate în recuperarea datelor şterse .Dacă vrei ca să fii sigur că datele sunt şterse irecuperabil  există şi pentru acest lucru aşa ceva . Vă propun să vizitaţi pagina web : http://www.programecalculator.ro/cum-se-sterge-un-document-sau-orice-alt-fisier-fara-ca-acesta-sa-mai-poata-fi-recuperat-vreodata/
Aici găseşti mai multe programe de şters definitiv ce vrei tu să nu mai fie nici o dată descoperit , salvat , aflat .
Eu am să îţi arăt mai departe unul din aceste programe pe care-l folosesc şi care este foarte bun . Se numeşte „ Eraser ” şi poate fi descărcat de la :
http://eraser.heidi.ie/download.php  şi te sfătuiesc să descarci varianta stabilă într-o locaţie ,de exemplu pe desktop .

 
După descărcare  rulezi programul , este uşor de instalat , nu ocupă mult spaţiu şi este foarte util atunci când ai nevoie de el să ştergi definitiv ceva sau pur şi simplu vrei să cuteţi spaţiul liber de pe hardul tău .
Dai „Next”
Bifezi caseta  „ Iaccept the termns in the License Agreement” apoi click pe „Next”
În pagina următoare dai click pe „ Complete ”
Acum click pe „ Instal ”
Click pe „ Finis” ceaea ce înseamnă că s-a terminat instalarea .


Se ştie că dacă elimini cu „ Delete ” fişiere cu parole , fişiere word, excel ,imagini ,filme acestea de fapt nu sunt şterse definitiv şi dacă vei vinde hardul la altă persoană aceasata poate să recupereze de pe gard aceste fişiere aruncate de tine . După instalare vei avea pe desktop o iconiţă dar şi în bara de instrumente se va regăsi o iconiţă . Programul  porneşte o dată cu Windows şi este bine să rămână aşa .
Aşa arată la deschidere pagina programului Eraser :
După cum vezi are trei opţiuni „ Erase Shedule” „ Settings” şi „ Help”
Pentru că ai instalat programul mai întâi va trebui să faci setările acestuia .Deschide opţiunea dând click pe acesta  „Settings ”
Aici faci setările la „Default file erasure method :” să fie Gutmann (35passes) tot acelaşi  lucru îl faci şi la „Default unused space erasure method :” adică Gutmann (35passes) salvezi setările făcute cu „ Save Settings ”
Dacă te duci acum şi dai click dreapta pe un fişier ,o imagine sau film vei observa că apare opţiunea Eraser cu două variante , prima imediat erase , a doua opţiune este după restart să şteargă fişierul dorit de tine

a doua opţiune este după restart să şteargă fişierul dorit de tine


Dacă vei  face o setare pentru a şterge un anumit folder la o anumită dată bifezi „ Recurring ” ,apoi dacă dai click pe „Schedule” .

Vei putea să faci setările pentru pagina aceasta : Ora ,dată zi , lună etc
Adică să şteargă la o anumită oră în fiecare zi sau o dată pe săptămână sau o dată pe lună un anumit folder pe care-l indici tu

Mai jos ai opţiunea de ai spune programului ce să facă dacă calculatorul nu a fost deschis în acel moment ,fie să execute operaţia atunci când s-a pornit calculatorul fie să ignore acest lucru dacă bifezi „ Ignore the missed schedule and rul only at the nest appointed  time ” .
Restul de setări te sfătuiesc să nu umbli la ele , aşa cum am mai spus faci salvarea setărilor cu „ Save Settings ” lucru esenţial pentru a rămâne memorate .
La opţiunea „ Erase Shedule” ai trei opţiuni şi anume să faci o nouă sarcină  ,să exporţi sau să imporţi o sarcină  .

Dacă optezi pentru „ New Task ” nouă sarcină” se va deschide caseta următoare :

Aici în această casetă trebuie să setezi cum vrei să ruleze ştergerea , manual ,imediat , după restart sau la repornirea calculatorului . Dacă vrei de exemplu să ştergi spaţiul liber de pe partiţia D va trebui să setezi imediat , apoi să dai click pe „Add Data”
Se va deschide o nouă casetă unde ai mai multe opţiuni . Înainte de a face ale setări pe această casetă trebuie să indici de fiecare dată modul de ştergere şi bine înţeles că vei opta pentru Gutmann(35passes), după cre poţi bifa „ File” şi vei indica calea spre fişierul de şters ,sau vei seta „ Files în folder” şi iar va trebui să indici folderul pe care vrei să îl ştergi ,poţi să ştergi spaţiul rămas liber pe o partiţie şi va trebui să indici partiţia respectivă şi ultima opţiune „ Recicle Bin” o dată stabilită opţiunea nu mai ai decât să dai click pe OK pe ambele casete şi vei observa că în pagina de start apare sarcina în executare . Timpul de ştergere este mai mic sau mai mare funcţie de volumul de şters dar merită să aştepţi ca operaţia să se termine .

Dacă nu vei seta corect ce anume să facă programul acesta nu va funcţiona .Dacă nu poţi să aştepţi terminarea acestuia poţi să opreşti acţiunea dând click dreapta pe acţiunea în rulare :

Apoi din caseta autoderulantă click pe  „ Cancel Task ” şi în acest moment poţi opri calculatorul urmând ca atunci când vei redeschide să reporneşti ştergerea din nou şi ea va rula mai departe .
Sau poţi anula efectiv acţiunea programată dacă nu mai doreşti din diferite motive să se execute  dând clicl pe „ Delete Tasc” şi gata ai anulat acţiunea .
Adăugaţi o legendă
ATENŢIE : O dată oprită aplicaţia ea la repornire o va lua de la capăt nu de unde a rămas când ai oprit-o .
Dacă nu eşti mulţumit de explicaţiile mele poţi vizita videotutorialul pentru această aplicaţie la : http://www.videotutorial.ro/?p=6928

Exista şi ale metode una dintre acestea ar mai fi CClener
Explicaţiile si tot ce ţine de acest program se găsesc la :
NOTĂ : Ori ce program foloseşti la ştergerea  spaţiului liber de pe hard  cu Gutmann (35passes) trebuie să te aştepţi la un timp foarte mare de aşteptare care poate dura şi o zi funcţie de mărimea hardului . Pentru a face mai uşoară această operaţie înparte cu un program de partiţionare în mai mule partiţii mici şi apoi le poţi şterge pe rând pe fiecare într-un timp mai scurt . SUCCES !