Connect

Vasile Dragomir

Tricolor

miercuri, 10 februarie 2010

BISERICA GRECO-CATOLICA ÎNĂLŢAREA DOMNULUI DIN MEDIAŞ


Călătorule dacă în drumurile tale vei ajunge vreodată în oraşul Mediaş din jud. Sibiu nu uita să vizitezi şi Biserica Greco-Catolică , un lăcaş de cult cu foarte multă încărcătură istorică . Şi parcă nu a fost destul ,încărcătura istorică din această biserică , Dumnezeu a adus un om cu multă căldură în suflet , cu un har deosebit duhovnicesc , un om care are răspuns parcă la toate întrebările şi frământările noastre lumeşti . De unde atâta putere , voinţă şi fermitate nu ştiu , dar acest om deosebit îl găsiţi cu siguranţă în această biserică . Mai mult a reuşit să crească un fiu care i-a urmat exemplu şi slujeşte tot în aceaşi biserică unde tatăl său vine în continuare până ce puterile nu-l vor mai ajuta .
Cu ani în urmă un cunoscut mi-a povestit despre acest om minunat , despre rugăciunile pe care le înalţă la Dumnezeu pentru cei ce vin şi cer ajutorul său ca mediator între Dumnezeu şi om . Mi-a scris şi adresa pe o bucată de hâtie ca să pot ajunge la el . A mai completat , dacă vei întreba de părintele Munteanu tatăl , ori cine din acel oraş te va îndruma la el , fie român fie ungur sau sas . Nu am crezut atunci şi am plecat spre Mediaş dar ca un făcut am uitat hârtia acasă . Am ajuns în Mediaş am reţinut că trebuie să ajung în centru şi aici am întrebat de părintele Munteanu . Am nimerit o familie de ungurii fără să vreau . Culmea au ştiut de părinte şi m-a îndrumat la el. În acest oraş trăiesc împreună atât români , unguri şi saşi .
Toată lumea îl cunoaşte şi îl stimează pe acest om care aş spune mai degrabă că este un sfânt . Dacă există cineva care a avut o problemă şi a ajuns la părintele Munteanu Ioan sigur a rezolvat problema care o avea . Nu are nevoie de reclamă , nu are nevoie să fie lăudat dar acesta este purul adevăr despre un om care nu face altceva decât îl slujeşte pe Dumnezeu cu tot sufletul .
De atunci revin ori de câte ori am drum prin Mediaş la această biserică unde sigur găsesc liniştea pe care foarte mulţii dintre noi o căutăm acum în aceste zile de încercare şi nevoi

Iată un scurt istoric al acestei Biserici :
Biserica Bob din Mediaş, cu hramul Înălţarea Domnului, este o biserică română unită (greco-catolică) ridicată în anul 1826 în oraşul Mediaş, pe cheltuiala episcopului Ioan Bob.
[modifică] Istoric
În anul 1816 parohul neunit (ortodox) din Buzd,
(Buzd, mai demult Buz (în dialectul săsesc Buss , în germană Bussd, Busd, în maghiară Szászbuzd, Buzd) este o localitate în judeţul Sibiu, Transilvania, România (5 km sud-est de Mediaş).Localitatea este menţionată pentru prima oară într-un act emis în 1359. Buzd a aparţinut Capitulului Mediaş [1] şi a fost o comună liberă în Scaunul Mediaşului.)
Simion Asculan, originar din Braşov, a aderat la unirea cu Biserica Romei, motiv pentru care sătenii "l-au scos afară din sat cu to[a]te ale sale afară între hotare; deci prenumitul, ca să nu remână în câmp s[-]a strămutat în Mediaşu şi s[-]a aşezat cu locuinţa la un Ioan Aţielean, pre carele întorcându[-]l la S[fânta] Unire şi l[-]au făcut Cantor."[1]
În anul 1824 numărul familiilor unite a crescut la 130, aşa încât episcopul Bob a decis edificarea unei biserici pentru parohia greco-catolică din Mediaş. În acest sens a cumpărat cu 7.000 de florini casa sasului Martin Hits, "în fruntea stradei din cetate numite Czekes" (azi "Ţecheş").[2] "Pe această casă demolând-o în anul 1826 în restemp de 3 luni de la 3 August începend până în Noemvrie cu 30.000 de f[lo]r[i]ni a edificat Biserica de faţia."[3]
Tot în 1826 episcopul Bob a cumpărat cu 3.500 de florini o casă în imediata apropiere a bisericii, căreia i-a dat destinaţia de casă parohială, un clopot mic ("campana cea mică") cu 537 de florini şi 50 de creiţari, precum şi un loc pentru şcoala confesională română unită, pentru 2.500 de florini.[4]
În anul următor, 1837, a cumpărat de asemenea un clopot mare ("campana cea mare"), pentru 1.012 florini şi 50 de creiţari, cu inscripţia "AD DEI GLORIAM FVNDI CVRAVIT EXCELENTISSIMVS EPISCOPVS FOGARASSIENSIS JOANNES BABB".
Părintele Munteanu te întâmpină intr-un mod simplu , cald , de parcă te-ar cunoaşte de o viaţă indiferent dacă te vede pentru prima dată sau vii la el în fiecare zi . Aceaşi căldură sufletească o vor sinţii toţi în aceaşi măsură .


Niciun comentariu: