Connect

Vasile Dragomir

Tricolor

luni, 31 ianuarie 2011

Ce poate face Obama pentru salvarea Egiptului



Când Preşedintele Obama a apărut înaintea camerelor în noaptea de vineri pentru a discuta despre evenimentele din Egipt, el a fost atent de a nu arunca a arunca greutatea faptelor petrecute în Egipt pe seama nimănui nici măcar pe seama preşedintele Hosni Mubarak, dar nici a nici protestatarii ce doresc înlăturarea lui, spunând doar că "viitorul va fi determinat de către poporul egiptean", secretarul de stat Hillary Clinton a sugerat că a fost destul timp pentru Mubarak cei 29 de ani de regulă cu sălbăticie dictatorială pentru a termina. Ea a solicitat să se discute cu calm "o tranziţie ordonată" spre un "guvern democratic participativ" - cu alte cuvinte, alegerea pe care Mubarak a făcut-o nu este dintre cele mai bune , dar garantat a pierdut.

La fel de mult şi Statele Unite ar dori să vadă reuşita protestatarilor în înlocuirea lui Mubarak , cu o democraţie, o revoluţie egiptean, la fel ca orice revoluţie, ar trebui să fie ecologică şi internă, care urmează să fie legitimă şi de succes. Cu atât mai mult că au aprobarea unui lider al opoziţiei .
SUA trimite aproximativ 1.2 miliarde dolari ajutor militar anual în Egipt. Asta e exact ceea ce secretarul de presă al Casei Albe, subtil a ameninţat vineri, spunând unui reporter, "Vom face o revizuire a părţi noastră de asistenţă pe baza evenimentelor care au loc în zilele următoare."

Egiptul este un aliat apropiat al Statelor Unite, şi forţa militară egipteană este deosebit de strânsă. De multe ori coordonează direct cu Pentagonul, în cazul în care mai mulţi ofiţeri de rang înalt egiptean s - a întâmplat să fie văzuţi prima dată la protestele ce au izbucnit săptămâna trecută. SUA şi militari egipteni deţin în comun masive exerciţii în fiecare an sub alte nume cum ar fi Operaţiunea Bright Star . De ani de zile, generalul-locotenent Omar Suleiman,pe care Mubarak la numit sâmbată ca locţiitorul primul preşedinte adică vicepreşedinte începând cu anul 1981, a servit ca ceea ce The New Yorker descrie ca fiind "conducta principală între Statele Unite şi Mubarak."

Acum, că armata ocupa marile oraşe ale Egiptului şi a luat locul de poliţie acum-absent, aceasta, poate mai mult decât protestatari sau Mubarak însuşi, să a decidă soarta ţării. Fie că suprimă protestatari, cea ce Mubarak ar dori cu siguranţă, sau se alătură acelor protestatari astfel forţând pe Mubarak să abdice ,La 450000 de egiptean Armata ar putea ajunge, probabil . Până în prezent, i - a protejat doar în centrele oraşelor din jafuri şi a acoperit oarecum în favoarea protestatarilor, mai ales prin spectacole de sprijin general şi un refuz de a acţiona la comanda lui Mubarak. Dar în cele din urmă cineva în Egipt va trebui să acţioneze, şi va fi, probabil, militari.

Sursa : http://www.theatlantic.com/international/archive/2011/01/what-obama-can-do-to-save-egypt/70512/

Niciun comentariu: