Connect

Vasile Dragomir

Tricolor

miercuri, 26 ianuarie 2011

Egiptul urmează exemplul Tunisie?













După modelul din Tunisia pe străzile din Cairo o masă de oameni au manifestat virulent la adresa guvernanţilor , a măsurilor economice impuse de aceştia .

Privind la protestele de marţi,de la Cairo, Mamoun Fandy de al Institutului Internaţional pentru Studii Strategice a declarat pentru CNN că nu a fost văzut un "punct de cotitură sau punctul de basculare încă."
Luând act de rezistenţa armatei, a spus el, "Sistemul egiptean este prea puternic si prea rezistent."
O întrebare-cheie, care va arăta puterea potenţială a demonstraţiilor de marţi este dacă protestatarii vor sta toată noaptea, sau dacă manifestaţiile vor eşua , a mai spus el.
Eric Trager, un candidat doctorand în ştiinţe politice la Universitatea din Pennsylvania şi un om Fulbright ce a fost în Egipt, a scris în The Atlantic ", activiştii liberali din Egipt în proporţie covârşitoare provin din generaţie fir de Twitter si Facebook, iar acest lucru îi face optimisti că mişcările pro-democratice pot merge mai departe ., chiar şi într-un mediu politic în mod tradiţional neliberal ca Orientul Mijlociu ... Cu toate acestea, activişti egipteani se confruntă cu cote extraordinare -. în special, o dictatură fortificată , care este determinată să discrediteze însăşi ideea de democratizare în efect de domino"
Time.com a publicat o poveste joi, de la scriitorul Abigail Hauslohner care titrează în Cairo , "După Tunisia: urmează Egiptul De ce nu este pregătită o revoluţie de proprii ! "
Unii egipteni ", cred că acum este timpul" pentru proteste pentru a aduce schimbarea ca în Tunisia, şi mai multe persoane din Egipt s-au stabilit pe loc şi a încercat în ultimele zile să facă mai mult – mergând până la auto-incendierii , cazul unui tânăr om şomer din Tunisia care a declanşat proteste în această ţară ", scrie el." Dar în Egipt, se merge mult mai profund decât atât. "
Un procent mai mare din populaţia Egiptului, decât cel al Tunisiei este sub pragul de sărăcie, scrie el "Cetăţenii din Egipt se plâng cu regularitate împotriva unui regim neglijent care ştie mai multe despre tortură decât să facă ceva cu privire la serviciul public, şi sunt furioşi, pe un regim care pare să înghită orice profituri interne înainte de a putea ajunge la clasele de jos. Şi totuşi nimeni nu prezice o resetare revoluţionară în curând. "
Doi factori disting Egiptul de Tunisia, în acest sens, scrie Hauslohner: guvernul Tunisian a cheltuit cu generozitate pentru educaţie, crearea unei populaţii frustrate , dar şomeri.

Scriind în Newsweek, jurnalistul Mike Giglio a sugerat "protestele viitoare în Cairo ar putea marca începutul unui alt tip de revoltă ."
"Marţi va fi primul test real al revoluţiei dacă este contagios", a scris el într-un articol publicat luni.
Mulţi protestatari cred că demonstraţiile lor va dovedi a avea putere mult mai multă decât sugerează naysayers.
O pagina de Facebook, care a servit pentru a ajuta la organizarea protestelor de marţi, în Cairo, spune, "Mulţi egipteni tineri sunt acum hrăniţi cu tratamentele inumane cu care se confruntă în fiecare zi în stradă, în secţiile de poliţie şi peste tot. ... Egiptenii aspiră la o zi când în Egipt v-a fi dată înapoi libertatea şi demnitatea omului , în ziua în care legea actuală de 30 ani de urgenţă marţială să se termină atunci când Egiptenii pot alege în mod liberi reprezentanţii lor adevăraţi. "






Niciun comentariu: