Connect

Vasile Dragomir

Tricolor

vineri, 28 ianuarie 2011

Tunisia solicită Canadei să-l aresteze pe fratele ex-preşedintelui






Poliţia din canada inspectează un hotel în Montreal, din care se crede că a fugit joi domnul Trabelsi .
Tunisia, a cerut autorităţilor canadiene să-l aresteze pe Belhassen Trabelsi, fratele fostului preşedinte tunisian Zine al-Abidine Ben Ali.
Canada a revocat permisul domnului Trabelsi de rezidenţă, pe care oficialii canadieni spun că nu a reuşit să o menţină.
Dl Trabelsi şi a familia sa se pare că a ajuns în oraşul de la Montreal cu un avion privat săptămâna trecută după ce domnul Ben Ali a fost înlăturat de la putere.
Protestele l-au forţat domnul Ben Ali, şi familia să plece din Tunisia.
"Ambasada aici, din Ottawa a cerut în mod oficial astăzi, autorităţile canadiene să-l aresteze pe Belhassen Trabelsi," consilier la ambasada Nejmeddine Lakhal a declarat vineri pentru BBC .
Mouldi Sakri, ambasadorul Tunisiei în Canada, a declarat, de asemenea, presei locale că Tunisia a cerut Canadei să emită un mandat de arestare împotriva domnului Trabelsi pentru a ajuta să fie dus în faţa justiţiei în Tunisia.
Se crede că domnul Trabelsi şi familia sa au fugit din Chateau Vaudreuil Suites Hotel în Montreal joi, iar locul lor rămân necunoscute.
Nu este clar cât timp domnul Trabelsi a avut statut de rezidenţă, care le permite cetăţenilor non-canadieni să trăiască în ţară şi pot necesita o cerere de lungă durată.
Domnul Ben Ali, care a fost preşedinte de 23 de ani, a fost forţat dat de la putere în această lună de o serie de proteste împotriva sărăciei şi a corupţiei.
Fostul preşedinte a fugit cu soţia sa în Arabia Saudită.
Interpolul a emis, de asemenea, un mandat de arestare a domnului Ben Ali şi a familiei sale, la cererea Tunisiei.
Agenţiei internaţionale de poliţie a declarat statelor membre că au fost rugaţi să caute să localizeze şi aresteze provizoriu a domnului Ali şi a rudelor sale".
Dar autorităţile canadiene nu au acţionat, spunând că cererea nu a constituit un mandat de arestare.
"Agenţia Canadiană de aplicare a legii de competenţă ar deveni implicate numai dacă se face o cerere oficială de a investiga şi va fi primită prin intermediul reţelei de Interpol sau alte canale oficiale, a declarat la începutul acestei săptămâni " Royal Canadian Mounted Poliţie purtator de cuvant al Lucy Shorey .
Ambasada Tunisiei la Ottawa a spus că nu a primit încă un răspuns la cererea sa de arestare, a d-lui Trabelsi.
În timpul unei călătorii recente în Maroc, prim-ministrul canadian Stephen Harper a spus membrilor fostului regim Tunisia că nu au fost bineveniţi în Canada.

Sursa : http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-12310113

Niciun comentariu: