APOPLEXIA ( metode profilactice )
Semne vizibile ale acestei boli sunt neliniştea , ameţeala , teama , faţa desfigurată şi halucinaţiile auditive . În acest caz medicul trbuie chemat urgent . Se recomandă mai cu seamă ponderare în mâncare şi plimbări încete în aer liber . Alcoolul de ori ce fel strict interzis ( excepţie bitterul suedez ) , fumatul şi cafea naturală deasemenea interzise.
Se recomandă vâscul preparat ca extract (macerat rece ) - dimineaţa şi seara câte o ceaşcă şi infuzie de salvie – 2 ceşti în timpul zilei , ca şi compresele cu ierburi suedeze pe regiunea renală , şi comprese reci şi umede pe inimă .
Este indicat şi următorul amestec de ceaiuri rădăcină de anghelică , coada – racului ( iarba gâştei ) , rădăcini de odolean , cinci degete , flori de levănţică , maghiran , ştevie de munte , mărţişor ( cerenţel ) , rozmarin , salvie , viorea cu miros plăcut , şi isop ; plantele se amestecă în părţi egale : 1 linguriţă cu vârf din amestecul de plante se opăreşte cu ¼ litru de cidru clocotit şi se lasă să stea 3 numute . Această doză , proaspăt pregătită de mai multe ori pe zi şi băută , poate împiedica un atac de apoplexie care a fost intuit după simtomele susmenţionate .
ARTROZA , ARTRITA , COXATROZA
Indrumările următoare sunt valabile şi pentru inflamaţiile articulare , deformări articulare şi fenomenele de uzură . Acestea sunt vindecabile , durerile dispar încetul cu încetul , chiar şi deformările se retrag treptat într-o perioadă de unul până la doi ani . Bolnavii care merg în baston sau în cârje le lasă iarăşi deoparte după un timp relativ scurt . Se bea dimineaţa cu ½ oră înainte de micul dejun şi seara cu ½ oră inainte de cină , 1 ceaşcă cu ceai de coada – calului ( coada -calului este opărită şi lăsată ½ minut în repaus ) , iar în timpul zilei se consumă 4 ceşti cu ceai de urzici ( şi urzicile se opăresc şi se lasă intr-un scurt repaus ½ minut ) Din aceste 4 ceşti se scoate de 3 ori câte ½ ceaşcă şi se toarnă de fiecare dată 1 lingură de bitter suedez înăuntru . Cantitatea se bea, repartizată în porţii înainte şi după masă .
In ori ce regiuni ar apărea dureri , la genunchi sau alte închieturi , se pun comprese cu biter suedez şi se lasă timp de 4 ore . A nu se uita pielea trebuie unsă în prealabil cu untură de porc sau alifie de filimică ( gălbenele ) , iar de fiecare dată după tratament se pudrează ca să nu apară mâncărimii . Se calcă cu fierul de călcat varză creaţă ( varză nemţească ) sau de varză albă , se aplică pe încheieturile dureroase şi se leagă cu o bucată de pânză pentru a se păstra calde , aduce alinare .
Şi fricţionările încheieturilor cu esenţă de tătăneasă ajută ca să devină durerile mai supotabile . In caz de inflamaţii articulare sunt indicate compresele de aburi cu coada-calului .
Pe lângă frunzele de varză se recomandă cu căldură mai ales compresiile cu frunze de brânca ursului ( harecleum spondylium ) , numită popular şi crucea pământului , talpa ursului , sau urechea porcului .
Aceasta planta se gaseste pretutindeni pe povirnisuri, pante, cimpii, ca si in padurile rare, umede, de foioase sau de foioase amestecate cu conifere sau inzavoaie, crescnd ca buruiana. Planta are umbele mari, plate, acoperite intr-o nuanta verzulie sau rozpal si sare in ochi pe cimpii si pante datorita marimii ei deosebite.
Bunica noastra in virsta de 93 de ani a capatat brusc la genunchiul sting o umflatura spre dreapta cu dureri puternice. Cea care pina atunci se misca foarte usor a trebuit sa recurga la ajutorul bastonului si de-abia putea sa mearga chiar si cu el. Timp de 2 saptamini i-am pus ziua comprese cu ierburi suedeze (4 ore) si noaptea frunze fierbinti de varza calcata. Ce-i drept, durerile au cedat putin, dar stingherirea in mers a ramas. Atunci am luat frunze de talpa-ursului si am avut succes cu ele chiar din prirria zi. Am spalat frunzele, le-am zdrobit pe un fund de lemn si le-am aplicat peste noapte direct pe genunchiul bolnav. In ziua urmatoare, greutatea in mers a disparut ca suflata de vint. Numai umflatura se mai vedea. Deci, in seara urmatoare am repetat aplicarea compresetor si astfel, spre bucuria noastra, a disparut si umflatura. Bunica noastra, care intre timp a implinit 94 de ani, merge in continuare fara baston. Au incetat toate durerile si neplacerile de la genunchi.
Foarte recomandabila ar fi o data pe luna o bale de sezut cu coada-calului, din 100 grame de plante care se lasa in apa rece sa se moaie peste noapte; a doua zi, totul se incalzeste; durata baii - 20 minute. Apa de baie mai poate fi turnata de 2 ori inapoi peste plante, reincalzita si folosita pentru alte doua bai de sezut.
O calugarita scrie: ,,ln aprilie v-am cerut sfatul. Nu mai puteam dormi de durere nici o noapte. La indicatia dumneavoastra, am baut atunci zilnic cite 4 cesti cu ceai.de urzici proaspete, in care am diluat 3 lingurite plus 1 lingura de bitter suedez. Trebuie sa va comunic cu bucurie ca acum, dupa o jumatate de an, nu mai am nici o durere in sold si operatia nu mai este necesara. Lucrez intr-un camin de batrini si am putut ajuta multi bameni virstnici cu aceste plante".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu