Connect

Vasile Dragomir

Tricolor

joi, 26 noiembrie 2009

COADA CALULUI


Denumiri populare : barba -ursului , bota-calului , brădişor , coada –


Iepei , coada mânzului , nodăţică , opinci , părul porcului , siruşliţă .

Primăvara timpurie , din rizomul care creşte adânc ies mai întâi tilpinile fructului , colorate maroniu , roditoare şi purtătoare de spori . Abia mai târziu apar frunzele verzi şi înalte de până la 40 de centimetri , care se aseamănă cu nişte brăduţi cu formă regulată . Coada calului se găseşte pe câmpuri , terasamente de cale ferată şi povârnişuri .Acea varietate care creşte pe pământ argilos este cea mai tămăduitoare . Conţine în funcţie de locul de amplasare 3-16%acid silicic care produce un efect curativ foarte bun .

Bine înţeles că se va evita planta de pe ogoarele îngrăşte chimic . Coada calului cu rămurele foarte fine creşte cu precădere în păduri şi liziere . Şi această varietate are putere de leac .

În medicina populară , această plantă medicinală a fost apreciată încă din timpuri îndepărtate , în special datorită forţei sale hemostatice ( care are proprietatea de a opri hemoragia ) şi a reuşitelor în cazul bolilor renale şi vezicale grave . Totuşi ia a fost dată uitării în decursul vremurilor .Chiar preotul Knneip , marele nostru medic naturist popular , a fost acela care a readus coada –calului la importanţa sa anterioară . El o declară drept „ unică , de neînlocuit şi inapreciabilă ” în cazul hemoragiilor , al vărsăturilor cu sânge , al afecţiunilor vezicale şi renale , al pietrei şi nisipului . „ În o mie de afecţiuni scrie el ” „ în răni necrozate ” , chiar în abcese canceroase sau osteoporoză , coada – calului obţine performanţe ieşite din comun .Ea spală curăţă , dizolvă , arde , îndepărtează tot ce este stricat , Adesea planta umedă , caldă este învelită în cârpe ude şi pusă pe locul care trebuie să se vindece .

Preotul elveţian Künzle afirmă că toţi oameni începând de la o oarecare vârstă ar trebui să ia zilnic ca băutură permanentă o ceaşcă de ceai cu coada-calului . Atunci toate durerile reumatice , artrice şi nevralgice ar dispărea , fiecare om ar avea un apus de viaţă sănătos .Povesteşte că un bărbat de 86 de ani a fost eliberat datorită unor băi cu aburi de coada calului de o durere îngrozitoare provocată de formare de calcul şi că a mai trăit încă mulţi ani . Preotul elveţian spune : „ Cele mai puternice hemoragii şi vărsături cu sânge le va vindeca planta , luată intern sub formă de ceai , în timp scurt , ba chiar aproape pe loc .”

În cazul răcelilor vezicale şi al durerilor spastice nu există un remediu mai bun decât o infuzie de coada – calului ai cărei vapri sânt lăsaţi să acţioneze asupra vezicii , învelindu-se bolnavul într-un halat de baie . Repetând această procedură de câteva ori , se produce dispariţia treptată a răului . Bătrâni care deodată nu mai pot şi se zvârcolesc de durere , întrucât urina nu iese deloc sau doar picătură cu picătură , sunt eliberaţi de chin graţie acestor aburii fierbinţi de coada - calului fără ca medicul să-I sondeze .

În cazul nisipului la rinichi şi al calcului renal şi vezical ( pietrei la rinichi şi la vezică ) se fac băi de şezut fierbinţi cu coada-calului , bându-se în acelaşi timp ceai cald de coada – calului în înghiţituri mici şi ţinându-se urina , pentru a goliîn cele din urmă cu presiune . În acest fel , piatra se elimină de cele mai multe ori . În legătură cu aceste în drumări am primit scrisori care nu fac decât să confirme cele spuse mai sus . Metoda a dus la eliminarea calculului renal , respectivi oameni se simt mai bine şi nu-I mai jenează nimic .

În situaţii în care alte mijloace diuretice nu au avut efect , coada –calului a ajutat ca de exemplu în retenţii de apă în pericard , în pleură sau în tulburări renale de după sarcină şi alte boli infecţioase grele cu dereglări în eliminarea apei . După ce bolnavul a suferit de una din aceste boli , un tratament cu coada-calului este un mijloc excelent atât intern cât şi extern pentru a ajuta funcţionarea normală a rinichilor şi vezici urinare .

O singură baie de şezut cu coada - calului face minuni în inflamaţiile bazinetului ernal şi în pionefrită . Pentru aceasta se foloseşte -deci numai ca uz extern –coada –calului cea înaltă , care are nişte tupini de grosimea degetului şi creşte în câmpiile mlăştinoase şi păşunile alpine şi care aduce o uşurare în cazul maladii. O bună cunoştinţă a zăcut săptămâni şi luni întregi în spital la Innsbruck cu o gravă inflamaţie a bazinetului renal . Neântrezărind nici un sfârşit al suferinţei , mi-a trimis deacolo un semnal de alarmă . Am sfătuit-o să facă o baie de şezut cu coada-calului . „ Mi-ai salvat viaţa sunt acasă Baia de şezut cu coada – calului mi-a luat tot răul , dându-mi forţe noi ” Coada -calului cea înaltă cu tulpini groase cât degetul , culeasă de pe câmpii mlăştinoase şi păşuni alpine are voie să fie folosită pentru băi de şezut . Pentru uz intern , deci prepararea ceaiului se ia numai planta culeasă de pe ogoare , drumuri de ţară şi liziere .

După o naştere grea se poate întâmpla ca la tinerele mame să apară tulburări de vedere , cauza constând bineânţeles în faptul că la naşterea unui copil rinichii femeii au avut de suferit şi ei . Băile de şezut cu coada-calului acţionează din exterior în sensul provocării unei irigări sangvine a rinichilor , care trage prresiunea rinichilor din ochi în aşa fel încât tulburările de vedere dispar treptat .

Marele medic german dr. Bonh , adept al lui Kneipp , laudă coada calului şi puterile sale : „ Pe de o parte , coada-calului este un mijloc împotriva hemoragiilor , pe de altă parte şi aceasta în măsura cea mai mare - un leac pentru rinichii . După consumul infuziei de coada-calului se elimină cu uşurinţă şi din abundenţă o urină închisă la culoare . În caz de hidropizie este un remediu rapid şi eficace .” Când nici un alt remediu diuretic nu-şi mai face efectul , se dau deoparte toate celelalte ceaiuri de plante şi se bea 4-5 zile ( în cazuri rebele până la 6 zile ) în şir de câte 5-6 ceşti cu coada calului , dar numai în înghiţituri mici , repartizate pe parcursul întregi zilei . Practica arată că în cele mai multe cazuri urina se va elimina .

În cazul unor erupţii cutanate (de piele ) însoţite de mâncărimi , chiar dacă sunt cu cruste si cu puroi , ajută spălăturile şi compresele cu infuzie de coada –calului .

Spălăturile cu coada-calului sânt de folos şi în cazul înflamaţiilor purulente ale patului unghiilor , în cel al picioarelor cu ulcer varicos , al osteoporozei , al rănilor vechi şi care nu se vindecă , al ulceraţiilor canceroase şi al stratului cornos de la călcâi al fistulelor şi al pecinginilor şi al altor exeme precum şi al lupusului . Se poate aplica şi planta opărită , învelită caldă în cârpe . ( aici dau exemplu meu personal Elisav că am scăpat de pinteni de la călâie cu ceastă plantă ) Pentru a combate hemoroizii dureroşi şi moduli hemoroidali se aplică un terci de plante proaspete , care se face astfel : Se spală coada-calului proaspătă şi se fărâmiţează bine pe un fund de lemn până se formează un terci .

În hemoragii nazale continue se pune o compresă cu infuzie răcită de coada-calului .

Ca mijloc hemostatic ea ajută în hrmoragiile pulmonare în metroragii ( hemoragii uterine neregulate ) , în hemoragiile stomacale şi ale hemoroizilor .

Aici este nevoie fireşte , de ceai mai concentrat , în mod normal se calculează pentru o ceaşcă (¼ litru) o linguriţă cu vârf de plante , în cazul hemoroizilor se pun 2-3 linguriţe cu vârf la 1 ceaşcă . Coada –calului ajută , combinată cu ventrilica , în combaterea arteriosclerozei şi a amneziei prin efectul ei depurativ . Poate fi caracterizată drept mijlocul cel mai bun de prevenire a cancerului

Tinctura de coada –calului este şi un remediu deosebit de bun contra picioarelor care transpiră ( a se vedea „Moduri de folosire” ) Picioarele spălate şi uscate bine sunt fricţionate cu această tinctură . În plus trebuie să se bea zilnic , dimineaţa pe stomacul gol ½ oră înainte de nicul dejun , 1 ceaşcă cu ceai de coada-calului .

La fel de bine ajută contra transpiraţiei picioarelor şi băile de picioare cu coada-calului

( a se vedea „ Moduri de folosire ” ) . Pentru a combate mătreaţa părul se spală zilnic cu infuzie de coada – calului , după care se masează cu ulei de măsline de calitate . Mătreaţa va dispărea foarte curând .

Coada – calului amestecată cu sunătoare , opărită şi consumată 1-2 ceşti pe parcursul zilei , în timp ce seara se mănâncă hrană solidă ajut împotriva încontinenţei urinare . Se recomandă ca apă de gargară în amigdalite , inflamaţii ale mucoase bucale , stomatite ulceroase , sângerări ale gingiei şi gingivite , fistule şi polipi în cerul gurii şi gât .Femeile care au scurgeri ar trebui să facă băi de şezut cu coada-calului .

Nu trebuie uitat că această plantă medicinală este unul din leacurile pulmonare cele mai bune , atât în caz de bronşită cronică , cât şi de tubercul;oză pulmonară . Prin consumul regulat de ceai se obţine o însănatoşire a plămânului tuberculos prin aportul de acid silic , dar şi înlăturarea slăbiciunii generale existente în decursul boli pulmonare .

Noile rezultate ale cercetătorilor îndreptăţesc , comform botanistului austriac Richard Willfort , să se presupună că prin utilizarea mai îndelungată a ceaiului de coada-calului , tumorile maligne sunt stopate în creşterea lor şi în cele din urmă făcute să dispară .

Chiar polipii organelor pelviene sau cei rectali sau inflamaţiile bursei sinoviale se combat în acest chip . În plus se folosesc în anumite cazuri comprese cu aburi de coada-calului şi băi de şezut cu coada-calului . Aceste comprese cu aburi ajută şi în durerile stomacale spastice , în crizele hepatice ( de ficat ) şi biliare ( ale veziculei biliare ) şi în blocajele dureroase care dăunează activităţi cardiace prin presiunea lor aşcendentă .



MODURI DE FOLOSIRE

Infuzie : 1 linguriţă ( cu vârf ) de coada -calului la 1 litru de apă – se opăreşte , se lasă să stea puţin .

Compresă cu aburii : 2 mâinii pline de coada-calului se pun într-o sită şi se agaţă peste un recipient cu apă clocotită . Când plantele sunt fierbinţi şi moi se învelesc într-o pânză de in şi se aplică pe locul suferind . A se împacheta neaparat cald ! A se lăsa să acţioneze mai multe ore sau peste noapte .

Tinctură : 10 gramede coada-calului se las la macerat cu 50 grame de rachiu natural de secară . Se lasă să stea 14 zile la soare sau altă sursă de căldură . Se agită zilnic .

Băi de şezut : 100 de grame de coada-calului se lasă peste noapte în apă rece , în ziua următoare a maceratului se îmferbântă până dă în clocot şi se adaugă la apa de baie . Durata băi -20 minute .A nu se şterge după baie , ci a se intra umed în halatul de baie , a transpira o oră în pat . Apa băi trebuie să acopere rinichii .

Compresă cu terci : Coada –calului proaspătă este spălată bine şi fărâmiţată pe un fun de lemn până se formează un terci .

Niciun comentariu: