Connect

Vasile Dragomir

Tricolor

miercuri, 2 februarie 2011

Australia avertizată pentru un ciclon foarte puternic



Reuters) - Unul dintre cele mai puternice cicloanuri record a început să măture pe coasta de nord-est a Australiei, şi ameninţă oraşele turistice şi zonele populate de pe litoral .


Ciclonul Yasi, are a putere 300 km/h (186 mile) , şi a început să vină spre uscat de-a lungul a sute de km de coastă, miercuri noapte, oferind un dezastru a unui centru de furtuna descrisă de către autorităţi ca fiind "terifianta".
"In seara asta avem nevoie să ne baricadăm pentru ceea ce am putea găsi atunci când ne trezim mâine dimineaţă," a spus premier de stat Anna Bligh Queensland .
"Fără îndoială, nu suntem setaţi pentru a întâlni scene devastatoare si distrugeri pe o scară fără precedent. Acest ciclon este ca nimic altceva nu ne-ammai confruntat cu aşa ceva până acum ."
Yasi are o categorie maxim de rezistenţă , a cincea furtuna, pe picior de egalitate cu uraganul Katrina care a măturat New Orleans în 2005.
Centrul său este de aşteptat să lovească terenul un pic după miezul nopţii (1400 GMT).
Selwyn Hughes, se întorcea la un centru comercial care acţionează ca un adăpost, a stat cu familia sa în parcul din centrul în maşină descoperit şi a zis că disconfortul oferi era foarte mare .
"Sunt atât de mulţi dintre noi aici Desigur, acestea nu au ce face altceva., Vom găsi undeva un loc mai sigure pentru a ne muta înainte de a ajunge", a spus el, ghemuit pe o valiză roz cu cei cinci copii, cu vârste cuprinse între doi şi 13.
Bligh a mai declarat că ciclonul ar putea staţiona în zonă până la trei zile, deoarece se mişcă încet . Ea a spus 37 de mii de case au rămas deja fără energie electrică.
Cea mai mare ameninţare la adresa vieţii va veni probabil din cauza valurilor de apă de până la şapte metri peste nivelul normal al mareei înaltă în zonele cele mai afectate de coastă. Valuri de 6,6 metri, au fost deja înregistrate la aproximativ 20 de km de la Townsville.
Mai mult de 400.000 de oameni se găsesc în calea ciclonului, inclusiv oraşele din Cairns, Townsville si Mackay. Stretch este populat cu turişti, include Marea Barieră de Corali.
Numai în Townsville, creşterea furtuni ar putea produce inundaţii la 30.000 de case, potrivit site-ului oraşului web. Centru turistic din Cairns, de asemenea, se aşteaptă să fie inundat.
Militarii ajută la evacuarea a aproape 40.000 de persoane din zonele joase de coastă, şi din cele două spitale din Cairns.


Niciun comentariu: