Connect

Vasile Dragomir

Tricolor

miercuri, 2 februarie 2011

Polonia ar trebui să întârziere intrarea la euro cu cel puţin 20 de ani


VARŞOVIA (Reuters) - Polonia ar trebui să amâne adoptarea euro pentru cel puţin două decenii din cauza problemelor monetare a spus , liderul principalului partid de opoziţie din Polonia .
Sursa : http://uk.reuters.com/article/2011/02/01/uk-poland-euro-idUKTRE7104JO20110201?type=GCA-ForeignExchangePolonia centru, pro-guvernamental euro a trebuit să renunţe la planurile sale de a adera la moneda comună din cauza crizei financiare globale în 2012, dar spune că încă mai vrea să facă schimb de zloţi cu euro o dată ce zona euro a depăşit criza datoriei suverane.
Varşovia nu a stabilit o dată ţintă pentru noua intrare euro.
"Situaţia din unele ţări din zona euro periferice nu sugerează că euro ar fi bun pentru Polonia", , citează liderul formaţiunii de opoziţie Jaroslaw Kaczynski . Legea de dreapta şi partidul Justiţie .
"Unii spun că ar trebui să continue cu folosirea zlotului în Polonia pentru încă 10 ani şi chiar mai departe . Spun că acesta ar trebui să continue timp de cel puţin 20 de ani."
"Zlotul ar trebui să devină o monedă terţă de rezervă în regiune (din Europa Centrală şi de Est), după euro şi dolar", a adăugat Kaczynski. Moneda euro este acum moneda principal de referinţă pentru Polonia şi vecinii săi.
Polonia este de departe cea mai mare ţară ex-comunistă în Uniunea Europeană şi a fost singurul stat membru care a evitat recesiunea în 2009, datorită în parte a monedei sale flexibile şi a cărei slăbirea împotriva euro a contribuit la menţinerea exporturilor poloneze competitive.
PiS, care este sceptic cu privire la integrarea europeană în continuare, până în prezent a zădărnicit eforturile depuse de premierul de guvernământ Donald Tusk din Platforma Civica (PO) să modifice Constituţia Poloniei ca un prim pas spre crearea temeiului juridic pentru adoptarea euro.
Preşedintele Bronislaw Komorowski, un aliat Tusk, a prezentat recent un plan de parlament care să modifice Constituţia, dar este încă neclar dacă PO şi alte partide pro-euro poate aduna majoritatea de două treimi de care au nevoie să-l treacă.
Carta prevede în prezent că banca centrală a politicii monetare a Consiliul are dreptul exclusiv de a conduce politica monetară, un rol care ar fi preluat de către Banca Centrală Europeană odată ce Polonia va adera la zona euro.
Constituţia spune că, de asemenea, Banca Naţională a Poloniei este unica instituţie de a emite monedă şi numele zlotului ca monedă doar a Poloniei.
Un interviu dat de un reprezentant al bancii :



România mai are cel puţin 40 de ani de aşteptat.

Niciun comentariu: