Connect

Vasile Dragomir

Tricolor

marți, 15 februarie 2011

Decese accentuate în Bahrain şi tensiune

Orientul Mijlociu
Sursa :
http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2011/02/201121571645551445.html





Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alţi câţiva răniţi după ce poliţia adeschis focul ca replica la dezordinea din în Bahrain a protestatari care făceau un serviciu de înmormântare pentru un bărbat ucis în timpul protestelor din regat cu o zi mai înainte.

Victima, Fadhel Ali Almatrook, a fost împuşcat in capitala, Manama, marti dimineata, a declarat pentru Al Jazeera Maryam Alkhawaja , şeful de relaţii externe la Centrul Bahrain pentru Drepturile Omului,

"În această dimineaţă, protestatarii au mers pe jos de la spital la cimitir şi au fost atacaţi de către poliţişti", a spus Alkhawaja.

"Mii de oameni sunt în marş pe străzi, cerând înlăturarea regimului - poliţia tras cu gaze lacrimogene şi păsări împuşcat, folosind forta excesiva - care este motivul pentru care oamenii s-au rănit."

Cel puţin 25 de persoane au fost rănite şi transportate la spital . Un corespondent Al-Jazeera în Bahrain, care nu poate fi numit pentru siguranţa proprie, a declarat că poliţia a luat o abordare foarte dură faţă de protestatari.

"Poliţia a tras asupra protestatarilor în această dimineaţă, dar aceştia au arătat rezistenţă foarte puternică", a spus corespondentul nostru.

"Se pare ca procesiunea funerară a fost permisă să continue, dar poliţia se joacă de –a şoarecele şi pisica cu protestatarii."

Evoluţiile a venit când regele Bahrain, Sheikh Hamad bin Isa Al-Khalifa, a avut o apariţie televizată în care le-a oferit condoleanţe pentru decesele protestatarilor ".

Înfuriat de decese, un grup de musulmani şiiţi din opoziţie a anunţat că a fost suspendate participările sale în parlament.

"Acesta este primul pas. Vrem să vedem un dialog, a spus " Ibrahim Mattar, un parlamentar aparţinând grupului Al-Wefaq, .

Al-Wefaq are o prezenţă puternică în interiorul Parlamentului şi în cadrul comunităţii ţării de şiiţi.

Violenţele de marţi au venit la o zi, după ce demonstranţii au observat o zi de Rage , aparent inspiraţi de revoltele recente din Egipt şi Tunisia.

Shiaii, care sunt consideraţi a fi în majoritate, au afirmat de multe ori discriminare în mâinile conducătorilor regatului sunnit.

Mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta luni, ceea ce a dus la ciocniri cu poliţia .

Khalid Al-Marzook, un membru al parlamentului din Bahrain, a declarat pentru Al Jazeera că o persoană a fost ucis şi că alte trei au fost în stare critică în spital în urma violenţelor de luni.

Bahrain agenţiei de ştiri a spus că ministrul ţării interior a ordonat o investigaţie în moarte de luni.

Ministerul de Interne a emis ulterior o declaraţie spunând că "o parte din oameni care participau la funeralii sau ciocnit cu forţele de la o patrulă de securitate", ceea ce a dus la moartea lui Almatrouk .







Politia trage in protestatari imagini in direct de la fata locului

Niciun comentariu: