Connect

Vasile Dragomir

Tricolor

luni, 21 mai 2012

Câteva sfaturi pentru achiziţionarea unei case

   Piaţa imobiliară a cunoscut în ultimi ani o stagnare majoră cea ce era de aşteptat  în comparaţie cu creşterea  alarmantă şi fără justificare a proprietăţilor . De câţiva ani asistăm la o creştere mai semnificativă a preţurilor la casele de la ţară comparativ cu cele de la oraş mai ales al celor din preajma oraşelor  mari pe o distanţă de până la  5-7 km . A crescut foarte mult oferta comparativ cu cererea în detrimentul celor care au construit mult şi fără gust sau după un şablon standardizat ca pe vremea lui Ceauşescu . Toate duplexurile au aproape aceiaşi plan arhitectural cu foarte mici diferenţe
Forma exterioară şi cea interioară este atât de identice încât te întrebi dacă proiectantul a mai avut vreo contribuţie în afară de a copia pur şi simplu proiectele  de construcţie la xerox . În unele cazuri izolate proiectantul a adus mici modificări care nu sunt relevante construcţiei de ansamblu .

Dar una peste alta la aceste construcţii noi toate au un mare dezavantaj acela că bucătăria se găseşte la parter ,normal dar este deschisă faţă de living şi casa scării cea ce  înseamnă că prepararea unor mâncăruri mai mirositoare va pătrunde în toată casa până la etaj in dormitoare . Acest tip de case se pretează mai mult pentru familiile care doar încălzesc mâncare gata adusă sau care mănâncă mai mult la restaurant .Pentru restul familiilor de români care au dorinţa preponderentă de a îşi prepara hrana în casă este recomandat să cumpere casele stil vechi care au bucătăriile separate prin zid de cărămidă sau chiar în exteriorul locuinţei .
La aceste tipuri de casă vechi însă trebuie avut în vedere foarte multe criterii , printre care am să enumer  doar câteva :
  • Igrasia casei este pe primul loc , o casă cu igrasie nu o mai poţi scoate la capăt şi este o sursă de boli .
  • Locaţia este apoi pe locul doi , casa  trebuie să fie plasată cu ferestrele spre răsărit ,să fie cât mai mult soare pe casă şi curte în mai toată partea zilei fără a fi umbrită de casele vecinilor dar nici ea să nu deranjeze celelalte case .
  • Utilităţile casei să fie clar definite faţă de vecini ( să nu treacă de exemplu ţeava de gaz la vecinul pe casa ta , conductele de apă ,canalul ,etc )
  • Vecini apoi au un rol foarte important în alegerea unei locuinţe şi nu în ultimul rând distanţa până la cel mai apropiat  spital ,centru comercial , scoală etc .
Acestea sunt doar câteva la care se pot adăuga grosimea pereţilor ,existenţa  pivniţelor , starea acoperişului , a pereţilor (crăpături ,fisuri ) ,geamurile ,sistemul de pluviale , sistemul de încălzire .
Din experienţă eu pot să spun că o casă veche cu ziduri groase fără izolaţie termică ,dar fără igrasie este de preferat unei case noi cu izolaţie termică de polistiren şi bucătărie comună cu living-ul .
Casele de la ţară sunt acum mai căutate comparativ cu cele de la oraş , însă preţul piperat nu se justifică în cele mai multe cazuri .
Caută să afli cât mai multe date despre locui8nţa pe care o vei cumpăra , de la vecinii mai îndepărtaţi iar dacă achiziţionezi de la agenţii procedează la fel , singur la proprietate şi întreabă mai multe date din mai multe surse .În cazul achiziţionării de  constructorii de imobile , lucrurile trebuie să fie cât mai clare să ai cel puţin un cunoscut sau să discuţi înainte cu cineva care a mai achiziţionat de la respectivul pentru a nu avea surprize în viitor .

Niciun comentariu: