Connect

Vasile Dragomir

Tricolor

marți, 1 decembrie 2009

BNR a achitat impozitul pe profit mai mare din România: € 232 mln


Executarea bugetului, la sfârşitul lunii octombrie, indică faptul că opt la sută din veniturile din impozitul pe profit a venit din partea Băncii Naţionale din România (BNR), contribuind 992 milioane lei (circa 232 mil. €), la bugetul de stat. Anul trecut, deşi BNR postat un profit, de bani a fost utilizat pentru a acoperi pierderile înregistrate între 1997 şi 2007.

Date referitoare la execuţia bugetului general consolidat, arată că impozitul pe profit generat 11.13 miliarde lei (aproximativ 2.6 miliarde €), în valoare de venituri, în primele zece luni ale anului 2009. "Eu cred că a fost de aproximativ reevaluează rezervelor valutare, dar, probabil, profit a fost ca urmare a intervenţiilor, de asemenea. Este bine că Banca Naţională poate susţine bugetul. Oricum, banca centrală este o instituţie independentă şi nu are nici o utilizare pentru profit ", a declarat economistul-sef al ING Bank, Nicolaie Chidesciuc.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat pentru The Money Channel că impozitul pe profit plătit de către banca centrală "nu a salva în buget, dar este de a ajuta ea." "BNR este singura instituţie din România care nu respectă cotei unice de impozitare , deoarece legea prevede că 80 la sută din profitul băncii trebuie să mergeţi la [de stat] buget ", a spus oficialul BNR.
Analyst Bogdan Baltazar previously said that the profits of banks were affected this year by the stagnation in lending and by provisions. "Cred că ei vor posta încasările totale de aproximativ € 200 milioane în 2009, câştigurile care vor veni în principal, din operaţiuni cu Ministerul de Finante", a spus Baltazar.
Bănci româneşti a marcat un profit de 680 milioane lei (160 mil. €), în primele trei trimestre ale anului 2009, de cinci ori mai mici ani la an. "În general, şi, teoretic vorbind, bănci centrale care împrumuta la instituţiile pe care le supraveghează face profit. În ceea ce priveşte contribuţia BNR la bugetul de stat, cred că rolul Băncii Naţionale este de a obţine stabilitatea macro-", a declarat Lucian Anghel, economist şef de Banca Comercială Română (BCR).
Calculele efectuate de Business Standard indică faptul că băncile ar putea înregistra câştiguri de peste € 185 milioane în 2009, numai din diferenţa a ratelor dobânzii pentru bani obţinute de la BNR şi împrumutat la Ministerul de Finante.
Previziunile bugetare deficitului pentru sfârşitul acestui an este de 8,1 la sută din produsul intern brut, şi anume de peste 40 miliarde lei, dintr-un total de 497.3 miliarde lei. La o rată a dobânzii medie de 10 la sută, de interes legate de costurile se ridică la 4 miliarde lei. La o marjă de profit banca de două puncte procentuale, ajungem la circa 800 mln lei, sau un echivalent de € 185 mln. Practic vorbind, de la finanţarea de stat singur, băncile ar putea câştiga € 50 milioane mai mult decât profiturile lor previziunile în estimarea cele mai recente, de UniCredit.

Niciun comentariu: