Connect

Vasile Dragomir

Tricolor

miercuri, 15 februarie 2012

Inmulţirea petuniilor


Pentru că vine primăvara in scurt timp trebuie de acum sa ne pregătim răsadurile de petunii in ghivece mici in casă la temperatură de 20-22 grade . Se pot folosi pahare de plastic de unică folosinţă sau mici ghivece speciale din comerţ . Dacă foloseşti pahare de unică folosinţă de plastic nu uita să dai găuri in fundul paharului pentru drenare şi aerisire.


Apoi pui pământ in pahare şi stropeşti pământul să aibă umiditate suficientă , după care presari deasupra sămânţa de petunii care este foarte mică şi nu trebuie introdusă in pământ sau presărat pământ deasupra peste sămânţă deoarece aceasta are nevoie de lumină contrar tuturor seminţelor puse in răsadniţe. După care acoperi paharele cu sticlă sau folie de plastic transparent . Din când in când le stropeşti cu un pulverizator de apă uşor . La 10-12 zile plantele firave răsar şi din acest moment trebuie avut mare grijă cu ele in timpul udări deoarece fiind foarte firave pot fi omorâte dacă torni apa direct , se foloseşte un pulverizator care să nu aibă presiune mare sau o sticlă mică de plastic la care dăm găuri mici in capac.
După aproximativ o lună o lună , o lună şi jumătate când plantele au prins destulă putere şi au crescut destul de mari încât să poată fi mutate se re-sădesc în ghivece separate câte una două plante în pahare mici. Când planta are cam 10-12 cm se rupe vârful pentru a se ramifica şi se continua cu acest procedeu până când planta arată stufoasă şi foarte frumoasă .
După o lună şi jumătate plantele de petunie arată destul de bine pentru această perioadă  ţinând cont că au fost puse seminţele in răsad la 15 ianuarie


Este o plantă uşor de întreţinut , nu este pretenţioasă însă trebuie ca la 2-3 săptămâni să i se administreze un îngrăşământ pe bază de azot . Ca dăunători este atacată de făinare sau de păianjen care pot fi îndepărtaţi cu substanţe ce se găsesc la farmaciile de profil din fiecare localitate . De asemenea un alt dăunător al petuniei este musculiţa albă care atacă pe toată perioada de vegetaţie şi aceasta are combatere în farmaciile de specialitate (Mospilan este unul din produsele de combatere )

De reţinut este faptul că aceste plante frumoase şi multicolore îndepărtează din locurile unde cresc furnicile prin mirosul pe care-l emană atât florile cât şi planta în sine .

Niciun comentariu: